Na co zwrócić uwagę wybierając lokal do gastronomicznego biznesu franczyzowego?

0
808
Na co zwrócić uwagę wybierając lokal do gastronomicznego biznesu franczyzowego

Biznes franczyzowy w branży gastronomicznej to jeden z najlepszych pomysłów na to, by rozpocząć swoją przygodę z własną firmą i mieć pewność, że nie będzie ona od samego początku borykała się z problemem braku klientów. Decydując się na rozpoczęcie biznesu pod szyldem znanej marki, startujemy z bardzo dobrego miejsca.

Klienci znają smak naszych potraw, wiedzą czego można się po nas spodziewać, a więc chętnie przychodzą i wracają do naszej restauracji. Jednak w biznesie gastronomicznym jedną z najważniejszych rzeczy jest odpowiednia lokalizacja. Bez niej nawet najlepsza franczyza może spalić na panewce. Otwierając biznes franczyzowy, często to franczyzodawca wspiera nas w wyborze odpowiedniej lokalizacji i wnosi swoje starania w celu zdobycia jak najbardziej atrakcyjnego miejsca. Jednak nie zawsze tak jest. Na co zwrócić uwagę, wybierając lokal do gastronomicznego biznesu franczyzowego?

Odpowiednie miejsce

Tylko atrakcyjnie położony lokal może wyciągnąć pełnię potencjału z firmy gastronomicznej, która posiada odpowiednie menu, zaplecze, markę, branding i wykwalifikowanych pracowników. Jeśli lokal zostanie otwarty w nieodpowiedniej lokalizacji, nie może być mowy o sukcesie. Na jakim zatem miejscu powinniśmy skupić się, wybierając idealne miejsce do otwarcia restauracji na prawach franczyzy? Powinno to być miejsce przede wszystkim często uczęszczane, przy ulicy charakteryzującej się dużym natężeniem ruchu – najlepiej by było to centrum miasta, rynek lub okolice atrakcji turystycznych. Dzięki temu restauracja będzie widoczna i gwarantuje nam stały przypływ klientów. Oprócz centrów miast równie wysokim potencjałem charakteryzują się centra handlowe, które w naturalny sposób umożliwiają kontakt z wieloma klientami każdego dnia.

Czynsz za lokal

Czynsz to jeden z podstawowych kosztów, który czeka każdego przedsiębiorcę prowadzącego lokal gastronomiczny. Niestety w przypadku takiego biznesu jak gastronomia, czynsz za lokal stanowi jeden z największych kosztów. Dobra lokalizacja jest priorytetem, jednak za tego typu lokale czynsze są właśnie najwyższe. Dlatego też po ustaleniu konkretnej lokalizacji i zebraniu informacji na temat czynszu należy w rozsądny sposób przeliczyć, czy nasza działalność będzie w ogóle opłacalna nawet pomimo tak wysokiego czynszu. Warto zwrócić uwagę na takie kwestie jak stałość czynszu, długość umowy najmu. W wielu przypadkach ze względu na pomoc franczyzodawcy, jesteśmy w stanie wynegocjować lepszą stawkę, niż ustalona w stosunku do zupełnie nowego gracza na rynku. Jednak to tak naprawdę od wysokości czynszu zależy, jak bardzo dochodowy będzie nasz biznes.

Jakie jest wyposażenie lokalu?

Często przeglądając oferty najmu atrakcyjnych lokali gastronomicznych, warto zwrócić uwagę na odpowiednie zaplecze, umożliwiające swobodne prowadzenie biznesu o takim właśnie charakterze. Chodzi tu o stan instalacji grzewczych, wodnych i elektrycznych. Istotne jest również odpowiednie zaplecze wraz z kuchnią, która umożliwi nam swobodne przygotowywanie zamówień. Z reguły świetnie przygotowany lokal będzie droższy, jednak ułatwi nam początek aktywności.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here