Dlaczego wegetarianie miewają anemię?

0
1431
Dlaczego wegetarianie miewają anemię?

Dieta wegetariańska ma opinię bardzo zdrowej. Odpowiednio zbilansowana potrafi dostarczyć organizmowi wszystkie witaminy i minerały. Mimo to bywają osoby, które nie polecają jej zwłaszcza kobietom. Nie tylko będącym w ciąży. Dieta eliminująca mięso ma bowiem opinię sprzyjającej anemii. Skąd wziął się ten mit?

Podejrzana słabość

Za niedokrwistość czyli anemię odpowiada niewłaściwa, zbyt mała ilość żelaza. Niewiele osób bada je wykonując morfologię. Jednak istnieje kilka objawów, które powinny skłonić do takiego kroku. To między innymi problemy z koncentracją, osłabienie, rozdwajające się, łamliwe paznokcie, zajady w kącikach ust. Do tego dochodzi ogólna nerwowość i konfliktowość. Symptomy należy opisać lekarzowi pierwszego kontaktu, który zleci badania. Jakie wyniki wskazują na anemię? Niskie stężenie żelaza, obniżona liczba czerwonych krwinek, spadek stężenia hemoglobiny w krwince, niski hematokryt. Dla pacjenta z rozpoznaniem niedokrwistości jest dobra wiadomość. Łatwo się ją leczy. Wystarczą witaminy dla wegetarian u osób niejedzących mięsa i odpowiednia dieta. 

Różne oblicza żelaza

Dlaczego wegetarianin zapada na anemię skoro warzywa posiadają całkiem sporo żelaza? Ponieważ jest ono mniej przyswajalne niż to, które występuje w mięsie, zwłaszcza podrobach oraz rybach. Ponadto, żelazo niehemowe potrzebuje wsparcia witaminy C aby przydać się w organizmie. Jej udział aż trzykrotnie poprawia wchłanialność tego składnika. Drugi powód tkwi w jedzeniu zbyt małej ilości warzyw. Wegetarianie brak mięsa często kompensują sobie jedzeniem zwiększonej ilości nabiału. Tymczasem to właśnie w grupie produktów nabiałowych żelaza jest stosunkowo najmniej. Podobnie w oczyszczonych zbożach i ziemniakach. Jeśli większość kalorii pochodzi z produktów ubogich w żelazo, anemia jest tego logiczną konsekwencją. Niekorzystnie na poziom tego elementu wpływają także wapń, szczawiany i błonnik. Wszystkie trzy hamują wchłanianie żelaza. Można je suplementować przyjmując witaminy dla wegetarian.

Żelazo na talerzu

Najbardziej wartościowe witaminy lub pierwiastki to te, które pochodzą bezpośrednio z pożywienia. Żelazo można znaleźć w roślinach strączkowych i nasionach oleistych. Jego cennym źródłem są także orzechy oraz wiele warzyw. Wegetarianie powinni zwrócić uwagę zwłaszcza na koper włoski, roszponkę, rukolę, cukinię, zielony groszek. Miłośnicy suszonych owoców powinni sięgać po daktyle, morele i brzoskwinie. Potrawy, zawierające żelazo warto popijać sokiem z owoców cytrusowych lub neutralną wodą. Nie poleca się kawy, herbaty a nawet wina ze względu na obecność polifenoli, zaburzających wchłanianie tego pierwiastka. Mało przyjazna dla osób zagrożonych niedokrwistością jest również czekolada. 

Niedobór żelaza nie jest domeną wegetarian. Badania pokazują, że występuje w krajach uprzemysłowionych w takich samych proporcjach wśród osób jedzących mięso, jak i tych, którzy z niego zrezygnowali. Warto również pamiętać, że na ewentualną anemię bardziej podatne są kobiety, zwłaszcza w wieku rozrodczym. To właśnie one powinny częściej sięgać po suplementy dla wegetarian.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here