Utylizacja oleju spożywczego

0
215
Utylizacja oleju spożywczego

Kwestia bezpiecznej utylizacji oleju spożywczego dotyczy przede wszystkim punktów żywienia zbiorowego – restauracji, punktów szybkiej obsługi, jednoskładnikowych punktów sprzedaży fastfoodu. W tych miejscach powszechnym stała się obróbka termiczna produktów spożywczych polegająca na smażeniu w głębokim tłuszczu lub stosowaniu sporej ilości tłuszczu do smażenia, przyspieszając w ten sposób cały proces.

Zużyty olej w restauracji 

Jednym z najważniejszych kryteriów wyboru oleju do smażenia jest temperatura dymienia tłuszczu, czyli moment, w którym smażony tłuszcz rozpada się na szkodliwe na naszego zdrowia związki, tracąc przy tym swoje właściwości odżywcze, zmieniając smak i wygląd potrawy oraz dostarczając do organizmu konsumentów mnóstwo niezdrowych substancji. Przekroczeniu parametrów właściwych dla własności fizycznych i chemicznych tłuszczu towarzyszy gryzący dym i nieprzyjemny zapach. Można to zaobserwować w drugo i trzeciorzędnych punktach gastronomicznych, wykorzystujących ten sam olej do granic możliwości, wyrównując jedynie poziom niezbędnego do obróbki oleju. Osoby o czułym powonieniu są w stanie natychmiast po wejściu do lokalu stwierdzić, że smażenie produktów odbywa się tam na wielokrotnie używanym już tłuszczu.

Utylizacja oleju spożywczego

Każdy restaurator doskonale wie, że olej posmażalniczy czy też frytura nie mogą trafić do odpływu kratki kanalizacyjnej. W punktach gastronomicznych, bez względu na ich klasę, po obróbce termicznej pozostaje zwykle mieszanina tłuszczów zwierzęcych i roślinnych powstałych podczas smażenia w głębokim tłuszczu. Najczęściej jest to połączenie oleju palmowego, słonecznikowego, sojowego oraz margaryny i masła.

I tak jak profesjonalna jest usługa restauracyjna tak równie profesjonalna jest usługa utylizacji oleju spożywczego. Na rynku funkcjonuje szereg firm specjalizujących się w odbiorze i utylizacji odpadów w postaci olejów smażalniczych, frytury i wszelkiego innego oleju gastronomicznego. Restaurator musi być przygotowany do systematycznego zlewania i zbierania odpadów, może je zlewać bezpośrednio do pojemników przekazywanych mu przez firmę usługobiorcę. Pojemniki o pojemnościach od 20 do ponad 100l odbierane są systematycznie przez pracowników firmy utylizacyjnej.

Odbiór zużytego oleju

Aby otrzymać taką usługę restaurator podpisuje stałą umowę utylizacji zużytego oleju z firmą świadczącą taką usługę. Umowa reguluje wszystkie warunki współpracy i zawiera wiele zmiennych, które decydują o ostatecznej cenie usługi. W obliczeniach uwzględnia się liczbę oraz wielkość pojemników do utylizacji oraz częstotliwość odbioru. Zbiorniki na zużyty olej czekają u restauratora na napełnienie a po napełnieniu wymieniane są na puste. Pełne pojemniki zabierane są w specjalistycznych pojazdach, wyposażonych w narzędzia przeciwdziałające niekontrolowanym rozlewom cieczy. Recykling oleju spożywczego odbywa się w specjalnie do tego przygotowanych warunkach, gwarantujących zgodną z zasadami utylizację oraz bezpieczeństwo otoczenia. Pojemniki po utylizacji są myte i powtórnie wchodzą do obiegu.

Więcej o odbiorze i utylizacji zużytego oleju dowiesz się na stronie Trafin Oil – sprawdź ofertę.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here