Organizacja stanowiska pracy – co zrobić, aby było ergonomiczne, wygodne i przyjemne?

organizacja stanowiska pracy
Fot. Pexels.com

Niezależnie od tego czy pracujesz w biurze czy domu, ważna dla Ciebie powinna być organizacja stanowiska pracy. Zarówno miejsce, w którym znajduje się biurko, meble z których korzystasz jak i przedmioty znajdujące się na nim. Wszystko ma znaczenie.

Przeczytaj też: http://www.synat.pl/organizacja-stanowiska-pracy-4-porady-ktore-poprawia-twoja-efektywnosc/

Organizacja stanowiska pracy, a efektywność

Dobrze zorganizowana przestrzeń wpływa pozytywnie na wykonywanie obowiązków oraz trzymanie się dyscypliny. Jest to ważny aspekt zwłaszcza w home office. Siedzenie w łóżku podczas pracy może nie być najlepszych pomysłem. Sprawi, że nie będzie się nam chciało pracować i będziemy więcej myśleć o odpoczynku.

Dlatego tak ważne jest zaadaptowanie jakiejś przestrzeni na nasze domowe biuro. Takiej, w której znajdzie się miejsce na postawienie wszystkich najważniejszych rzeczy na biurku, z wygodnym krzesłem.

Organizacja stanowiska pracy – ergonomia

Ergonomia pracy to zapewnienie takich warunków sprzętowych, aby bez nadwyrężania żadnych partii ciała można było swobodnie pracować przez 8 godzin przed komputerem. Musi zadbać o to pracodawca. W przypadku pracy z domu może nas w tym wspomóc.

Podstawą zadbania o dobre warunki pracy są odpowiednie krzesło i biurko. Fotel, na który się decydujemy musi być przede wszystkim regulowany. Powinna być taka możliwość w przypadku siedziska, kąta odchylenia oparcia, a jeśli występują takie elementy jak podłokietniki, to one również powinny być regulowane.

W przypadku biurka sprawa jest nieco prostsza. Nie powinno być ono zbyt niskie, nasze nogi muszą się tam zmieścić. Warto zastanowić się nad nowymi rozwiązaniami. Jednym z nich jest biurko pozwalające na pracę siedzącą i stojącą. Jest ono regulowane.

Kolejnym aspektem o jakim nie możemy zapomnieć jest oświetlenie. Powinniśmy mieć dopływ naturalnego światła. W przypadku światła sztucznego powinno być ono jak najbardziej zbliżone do naturalnego.

Inne elementy, które sprzyjają organizacji stanowiska pracy

Taka organizacja stanowiska pracy sprawi, że będzie się nam siedziało wygodnie. Warto pomyśleć także o tym, aby pracowało nam się przyjemnie. Przyjemniej się pracuje w miejscu, które jest uporządkowane. Każdy przedmiot na biurku powinien mieć własne miejsce. Zbyt duża liczba przedmiotów może rozpraszać.

Zobacz też: http://www.financialfuture.pl/rozmowa-o-prace-czego-sie-spodziewac-i-jakie-pytania-moga-pasc/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Please enter your comment!