Jak powstają nadzienia cukiernicze?

0
44
nadzienia cukiernicze

Nadzienie cukiernicze to wyjątkowo ważny element niemalże każdej słodkości, takich jak np. batony czekoladowe, praliny, nadziewane tabliczki czekolady czy cukierki. Każde nadzienie cukiernicze powinno zostać przygotowane z wysokiej jakości komponentów, co pozwoli nadać słodyczom wyjątkowego smaku. Sprawdź, jak powstają nadzienia cukiernicze.

Nadzienia owocowe

Nadzienia owocowe tworzone są w oparciu o przeciery i koncentraty owocowe. Wysoki ekstrakt tych składników sprawia, że półprodukty wytwarzane w taki sposób są w pełni bezpieczne pod względem mikrobiologicznym, co w konsekwencji pozwala wytwarzać słodkości z długim terminem przydatności. Owocowe nadzienia zwykle posiadają w składzie niewielkie fragmenty owoców, a także witaminy i zioła. Wsady owocowe mogą zostać użyte samodzielnie jako jedyne nadzienie w czekoladowych korpusach oraz jako dodatkowe nadzienie na warstwę tłuszczową. Każdy producent nadzień do ciast, pralin itd. zwykle posiada w swojej ofercie szereg różnorodnych smaków. Producent wsadów i nadzienia Eurohansa wytwarza np. nadzienia tradycyjne, takie jak truskawka, malina czy wiśnia oraz nieco bardziej awangardowe propozycje, jak np. papaja czy limonka z dodatkiem yerba mate.

 Nadzienia smakowe

Nadzienia smakowe tworzone są w oparciu o zagęszczone mleko, różnego rodzaju syropy, cukier i tłuszcz. W niektórych przypadkach nadzienia są także uzupełniane alkoholem do 5%. Najczęściej wykorzystuje się tradycyjny spirytus, choć w zależności od wymagań klienta można wykorzystywać także markowe alkohole, jak rum czy whisky. Z uwagi na zapotrzebowanie rynku producenci tworzą różnorodne konsystencje tego rodzaju wsadów cukierniczych, a proces tworzenia nadzienia jest każdorazowo dostosowywany do wymogów technologicznych konkretnych linii produkcyjnych. Popularne smaki tego rodzaju wsadów cukierniczych to czekolada, karmel i adwokat. Producenci tworzą także oryginalne połączenia, które trafią w gusta również nieco bardziej wymagających smakoszy, jak np. nadzienie o smaku creme brulee czy ostrych przypraw z alkoholem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here